Ciasto marchewkowe

Kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto u Cudawianek, pomyślałam sobie, że skądś je już znam. I faktycznie, po przewertowaniu zeszytu mamy z przepisami znalazłam recepturę również na ten placek.. Bardzo smaczny, korzenny, o boskim aromacie… Mąż bardzo go polubił i często namawia do jego upieczenia. Szczerze polecam 🙂

Update 26.10.2015 – zmiana zdjęcia 🙂

ciasto marchewkowe

Składniki:

– 1,5 szklanki startej marchwi

– 2 szklanki mąki

– 1,5 szklanki cukru

– 1 szklanka oleju

– 4 jajka

– 1 łyżeczka sody

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– przyprawa do pierników lub cynamon

– aromat migdałowy

Wykonanie:

Utrzeć olej z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do pierników. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Na koniec dodać kilka kropel aromatu.

Ciasto przełożyć do blaszki wysypanej bułką tartą i piec w tempertaurze 180 stopni przez 40-60 min.

Smacznego 🙂

ciasto marchewkowe2