Kopytka
Mam duży problem z przygotowaniem potraw w ramach akcji “Gotujemy po polsku”, bo najzwyczajniej w świecie rzadko robię coś typowo polskiego. Na pierwszy ogień wybrałam kopytka, bo strasznie kojarzą mi się one z rodzinnym domem, no i nie są trudne w przygotowaniu. Robiłam je po raz pierwszy w życiu..Mąż zjadł i nawet wziął dokładkę, więc egzamin chyba zdany… Posiłkowałam się przepisem zaczerpniętym stąd.
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ok. 3-3,5 szklanek mąki pszennej
– jajko
– sól
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Jeszcze ciepłe rozgnieść dokładnie praską, ostudzić. Można przygotować je poprzedniego dnia. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól i jajko. Zagnieść ciasto, podsypując ewentualnie dodatkowo mąką. Mąki należy dodać tyle, aby uzyskać ciasto, które łatwo będzie można kroić nożem. Z ciasta formować wałeczki, delikatnie je rozpłaszczyć ręką i kroić skośnie na kopytka. Gotowe kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę. Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Smacznego 🙂