Ciasto marchewkowe
Kiedy zobaczyłam przepis na to ciasto u Cudawianek, pomyślałam sobie, że skądś je już znam. I faktycznie, po przewertowaniu zeszytu mamy z przepisami znalazłam recepturę również na ten placek.. Bardzo smaczny, korzenny, o boskim aromacie… Mąż bardzo go polubił i często namawia do jego upieczenia. Szczerze polecam 🙂
Update 26.10.2015 – zmiana zdjęcia 🙂
Składniki:
– 1,5 szklanki startej marchwi
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki cukru
– 1 szklanka oleju
– 4 jajka
– 1 łyżeczka sody
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– przyprawa do pierników lub cynamon
– aromat migdałowy
Wykonanie:
Utrzeć olej z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do pierników. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Na koniec dodać kilka kropel aromatu.
Ciasto przełożyć do blaszki wysypanej bułką tartą i piec w tempertaurze 180 stopni przez 40-60 min.
Smacznego 🙂