Drożdżowe rogaliki
To było moje pierwsze zetknięcie z ciastem drożdżowym. Trochę się tego bałam, bo słyszałam, ze potrafi być ono kapryśne. Myślę jednak, ze jak na debiut nie było tak żle. Rogaliki wyszły smaczne, a nadzienie orzechowe po prostu zwalało z nóg. Przeps na te rogaliki wyszperałam na blogu Majany i Cudawianek.
Składniki (na około 32 rogaliki):
– 50g drożdży (pół kostki)
– szklanka mleka
– 2 łyżki mąki
– 6 łyżek cukru
– 3 jajka
– 4 szklanki mąki
– 3/4 szklanki oleju
– jajko
-nutella, dżem, powidła..itp. jako nadzienie
Mleko lekko podgrzać, rozrobić w nim drożdze. Dodać dwie łyżki mąki i trzy łyżki cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajka wymieszane z pozostałymi trzema łyżkami cukru. Następnie wlać rozczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać olej, wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkować, tworząc okrąg. Następnie pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę) na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Nastepnie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Ja część swoich rogalików nadziałam masą orzechową z przepisu znalezionego TU. Polecam, bo jest wyśmienita.
Nadzienie orzechowe:
– 30 dkg posiekanych orzechów włoskich
– 0,5 szkl cukru
– 1 szkl bułki tartej
– 1 łyżka miodu płynnego
– 1 łyżka rumu lub olejku rumowego
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Orzechy wymieszać w dużej misce z płynnym miodem, cukrem, skórką z cytryny, bułką tartą, rumem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Do powstałej masy wlać wodę (od 0,5 szklanki do 1 szklanki..trzeba uważać, aby masa nie zrobiła się za rzadka). Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita gęsta masa.