Kotlet schabowy

Kiedy myślę o typowo polskim daniu, jako pierwszy na myśl przychodzi mi właśnie kotlet schabowy z kapustą. Jakoś szczególnie nie przepadam za tego typu daniami, ale w ramach akcji “Gotujemy po polsku” postanowiłam coś takiego właśnie przygotować.

Składniki (na dwie osoby):

– dwa plastry schabu

– jajko

– bułka tarta

– sól, pieprz, oliwa

Wykonanie:

Schab opłukać i dokładnie roztłuc tłuczkiem (w miarę cienko). Rozbite kotlety posolić i popieprzyć. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej (znam również szkoły, w których kotlety panieruje się najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce – wybór zależy do osoby gotującej). Przygotowane kotlety wrzucamy na silnie rozgrzany olej i smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego 🙂