Surówka z kiszonej kapusty
Kiszona (lub jak niektórzy ją nazywają kwaszona) kapusta to w polskiej kuchni składnik, bez którego chyba ciężko się obyć. No bo jak bez niej przygotować bigos, świąteczne pierogi czy też przepyszny kapuśniak? Ja przygotowałam ją dziś w postaci surówki, którą często robi się u mnie w domu. Ten sam przepis znalazłam również u Cudawianek. Jest ona bardzo smaczna i, co bardzo ważne, jest doskonałym źródłem witaminy C.
Składniki:
– kapusta kiszona (ok.30 – 40 dag)
– jabłko
– marchewka
– 2 małe cebule lub jedna duża
– sól, pieprz, cukier
– 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
Z kapusty odcisnąć nadmiar soku, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać. Marchewkę oraz obrane jabłko zatrzeć na tarce (na drobnych oczkach). Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać 2-3 łyżki oleju. doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Surówkę tą podałam z puree ziemniaczanym oraz kotletem schabowym, ale o tym już w następnej notce 🙂