Zupa krem z brokułów, ziemniaków i marchwi
Przepis na ta zupę podawany był kiedyś przez Pascala Brodnickiego. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. No i ten zielony kolor..:)
Jest to moja propozycja w Ziemniaczanym tygodniu.
Składniki:
– 2 cebule
– 3 marchewki
– 500 g różyczek brokuła
– 3-4 ziemniaki
– 1-1,5 litra bulionu warzywnego
– oliwa
– sól, pieprz
– śmietana, szczypta słodkiej papryki, ew. płatki migdałowe, groszek ptysiowy, grzanki
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć przez kilka minut posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i różyczki brokułów. Całość smażyć razem przez minutę. Warzywa zalać przygotowanym wywarem i gotować pod przykryciem około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, zupę wlać do blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany, posypaną słodką papryką, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂