Zupa krem z brokułów, ziemniaków i marchwi

Przepis na ta zupę podawany był kiedyś przez Pascala Brodnickiego. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. No i ten zielony kolor..:)

Jest to moja propozycja w Ziemniaczanym tygodniu.

krem z brokułów

Składniki:

– 2 cebule

– 3 marchewki

– 500 g różyczek brokuła

– 3-4 ziemniaki

– 1-1,5 litra bulionu warzywnego

– oliwa

– sól, pieprz

– śmietana, szczypta słodkiej papryki, ew. płatki migdałowe, groszek ptysiowy, grzanki

Wykonanie:

Na oliwie podsmażyć przez kilka minut posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i różyczki brokułów. Całość smażyć razem przez minutę. Warzywa zalać przygotowanym wywarem i gotować pod przykryciem około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, zupę wlać do blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany, posypaną słodką papryką, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂

Ziemniaczany Tydzień część II 3-12.X.2008