Trufelki piernikowe
Na zakończenie “Weekendu korzennego” proponuję trufelki. Małe, okraglutkie, czekoladowe i bardzo smaczne. Taka mała swoista słodka “kropka nad i”.
Przepis zaczerpnięty z Kuchni pachnacej bazylią. Z przepisu wychodzi około 12 trufelków wielkości orzecha włoskiego.
Składniki:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki śmietany kremówki
– tabliczka mlecznej czekolady, startej na tarce o grubych oczkach
– pół szklanki pokruszonych herbatników
– łyżeczka przyprawy do pierników (dałam dwie)
– kakao do obtoczenia trufelków
Wykonanie:
Śmietanę podgrzać. Gdy będzie gorąca zestawić ją z ognia, dodać do niej startą czekoladę i masło. Wszystko wymieszać razem na gładką masę. Następnie dodać do masy przyprawę do pierników oraz herbatniki i wstawić ją do lodówki na godzinę do stężenia. Po wyjęciu nabierać masę łyżeczką i formować z niej kulki, które obtacza się dodatkowo w kakao. Gotowe trufelki umieścić w papierowych papilotkach. Smacznego 🙂