Speculaas czyli holenderskie korzenne ciasteczka

Kiedy mieszkałam przez rok w Holandii zajadałam się tymi ciastkami. Kruche, korzenne, o smaku piekarnika. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. Ciasteczka te są szczególnie popularne, kiedy w Holandii pojawia się Sinterklaas czyli święty Mikołaj. Jego przybycie świętuje się tam 5 grudnia. Kiedy dowiedziałam się o weekendzie korzennym od razu na myśl przyszły mi właśnie speculaas. Poszperałam troszkę w internecie i trafiłam na przepis Bajaderki z forum cincin, który bardzo przypadł mi do gustu. Oryginalne speculaasy wypieka się w specjalnych formach (wyglądają one wtedy tak lub tak). Ja niestety nigdzie takich nie znalazłam, dlatego musiałam się zadowolić zwykłymi foremkami do pierniczków. Smaku to jednak nie zmieniło…:) I przyznaję się bez bicia, że wyszły mi te ciastka ciut za twarde..Najwyraźniej piekłam je zbyt długo. Następnym razem będę się trzymać dokładnie czasu pieczenia podanego w przepisie.

.

Składniki (cytuję za Bajaderką):

– 170g miękkiego masła

– 2 szklanki brązowego cukru

– 1 jajko

– 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migdałów (bez skórki)

– dwie łyżeczki gorzkiego kakao

– otarta skórka z jednej cytryny

– 3 szklanki mąki

– około 3-5 łyżek mleka

Przyprawy korzenne:

– dwie łyzeczki cynamonu

– pół łyżeczki mielonych goździków

– pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

– pół łyżeczki kardamonu

– pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Masło ubić z cukrem. Następnie dodać jajko, migdały, przyprawy korzenne oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.  Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec dodać mleko. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować (na grubość ok. 4-5 mm) i wycinać z niego dowolne kształty bądź wciskać ciasto w specjalne formy do Speculaas. Ciastka układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.