Speculaas czyli holenderskie korzenne ciasteczka
Kiedy mieszkałam przez rok w Holandii zajadałam się tymi ciastkami. Kruche, korzenne, o smaku piekarnika. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. Ciasteczka te są szczególnie popularne, kiedy w Holandii pojawia się Sinterklaas czyli święty Mikołaj. Jego przybycie świętuje się tam 5 grudnia. Kiedy dowiedziałam się o weekendzie korzennym od razu na myśl przyszły mi właśnie speculaas. Poszperałam troszkę w internecie i trafiłam na przepis Bajaderki z forum cincin, który bardzo przypadł mi do gustu. Oryginalne speculaasy wypieka się w specjalnych formach (wyglądają one wtedy tak lub tak). Ja niestety nigdzie takich nie znalazłam, dlatego musiałam się zadowolić zwykłymi foremkami do pierniczków. Smaku to jednak nie zmieniło…:) I przyznaję się bez bicia, że wyszły mi te ciastka ciut za twarde..Najwyraźniej piekłam je zbyt długo. Następnym razem będę się trzymać dokładnie czasu pieczenia podanego w przepisie.
Składniki (cytuję za Bajaderką):
– 170g miękkiego masła
– 2 szklanki brązowego cukru
– 1 jajko
– 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migdałów (bez skórki)
– dwie łyżeczki gorzkiego kakao
– otarta skórka z jednej cytryny
– 3 szklanki mąki
– około 3-5 łyżek mleka
Przyprawy korzenne:
– dwie łyzeczki cynamonu
– pół łyżeczki mielonych goździków
– pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
– pół łyżeczki kardamonu
– pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Masło ubić z cukrem. Następnie dodać jajko, migdały, przyprawy korzenne oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec dodać mleko. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Po schłodzeniu ciasto dość cienko rozwałkować (na grubość ok. 4-5 mm) i wycinać z niego dowolne kształty bądź wciskać ciasto w specjalne formy do Speculaas. Ciastka układać na wyłożonej pergaminem blaszce i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.