Zupa ogórkowa

Zup w Polsce jada się dużo…przynajmniej w mojej rodzinie. Do tych typowo polskich należą z pewnością rosół, żurek, kapuśniak, krupnik czy też zupa szczawiowa. Dla mnie najbardziej polską zupą jest zupa ogórkowa i to ona jest moją kolejną propozycją w ramach akcji “Gotujemy po polsku”.

Zupa zdecydowanie kwaśna w smaku, pyszna, aromatyczna, jedna z moich ulubionych. Obowiązkowo z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Próbowałam ogórkowej z ryżem i wiem już, że u mnie taka wersja nie przejdzie. To nie ten smak.

Składniki:

– mięso (dwa udka z kurczaka albo skrzydełka na przykład)

– włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler (korzeń i liście), kawałek pora..

– 3-4 większe ziemniaki

– kostka rosołowa drobiowa

– ogórki kiszone (+ ewentualnie kilka łyżek soku pozostałego z kiszenia ogórków)

– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

– natka pietruszki

– 2-3 łyżki śmietany

 Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i  korzeń selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Z mięsa i włoszczyzny przygotować wywar. W trakcie gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i kostkę rosołową. Po około 20 minutach, gdy ziemniaki zmiękną, dodać starte ogórki kiszone (i ewentualne sok). Gotową zupę zabielić śmietaną. Przed podaniem wyciągnać liście selera i pora. Doprawić zupę do smaku i posypać posiekaną natką. Smacznego 🙂

Ps. Tak się właśnie przyglądam temu zdjęciu i zastanawia mnie, czemu ta zupa nie ma typowego zielonego koloru.. Hmm..czyżby lampa w aparacie aż tak zmieniła jej wygląd? Śmieszne 🙂