Kluski z makiem

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Bardzo lubię tą słodką potrawę, w odróżnieniu od kutii, za którą nie przepadam. Kluski z makiem muszą obowiązkowo znaleźć się w moim rodzinnym domu na wigilijnym stole. I choć co roku mama grozi, że nie będzie ich robić, to zawsze jakoś udaje się ją nam ubłagać. Zwłaszcza tata jest zwolennikiem takich klusek. No i ja oczywiście. Bez nich nie wyobrażam sobie Wigilii.

Przepis znaleziony parę lat temu  w jakiejś kolorowej gazecie. Ostatnio zaś, widziałam go na początku grudnia w dodatku do Gazety Wyborczej: “Wigilia i Święta” Macieja Kuronia.

Składniki:

– szklanka maku

– 3 łyżki miodu (dałam cztery)

– 2 łyżki rodzynek

– łyżka skórki pomarańczowej (dałam trzy łyżki)

– łyżka posiekanych orzechów włoskich

– pół paczki (250g) makaronu łazanki

Wykonanie:

Mak wypłukać, zalać wrzątkiem i trzymać go jakiś czas pod przykryciem (spotkałam się też z inną wersją, w której mak zalewano mlekiem i gotowano w nim około pół godziny; każdy z tych sposobów jest dobry). Gdy mak będzie można rozcierać w palcach, odsączyć go i zmielić w maszynce o gęstej siatce (wg Kuronia trzykrotnie; mi wystarcza dwa razy). W garnku podgrzać miód, dodać do niego zmielony mak i bakalie. Smażyć wszystko razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę makową połączyć z ugotowanym makaronem. Smacznego 🙂