Kurczak zapiekany pod serowo-musztardową kołderką
Tym pysznym kurczaczkiem kusiła swego czasu Atinka, która wyszperała nań przepis na blogu Passionfruit. Jakiś czas później widziałam go również u Edysi i Iwonki. Ponieważ wszędzie filet ten prezentował się apetycznie i zbierał same pozytywne opinie, postanowiłam przyrządzić go i ja. Wybór był trafny. Tak przyrządzony kurczak bardzo nam smakował. No i przygotowanie go nie zajęło zbyt wiele czasu, co ostatnimi czasy jest dla mnie teraz dość ważne. Podałam go z ziemniakami i brukselką. Wyszedł z tego całkiem smaczny obiad 🙂
Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki musztardy Dijon
– garść startego żółtego sera
– bułka tarta
– przyprawy ( ja użyłam soli, pieprzu i słodkiej papryki)
Wykonanie:
Filety umyć, lekko rozbić i oprószyć przyprawami. Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ja ułożyłam je po prostu w nasmarownym masłem, odkrytym naczyniu żaroodpornym). Majonez, musztardę oraz ser wymieszać razem i nałożyć dość grubą warstwą na filety. Posypać je z wierzchu bułką tartą. Piec w temperaturze 200 stopni, do uzyskania złotobrązowego koloru (u mnie około 30 minut). Smacznego 🙂