Muffinki bananowo-czekoladowe

Muffinki te upiekłam już dawno, ale dopiero teraz odnalazłam na komputerze ich zdjęcia. Z tego co pamiętam, bardzo nam smakowały. Wilgotne, pachnące i mocno bananowe. No i ta czekolada. Cudo. Przepis na nie znalazłam u niezastąpionej Majanki, u której ostatnimi czasy częściej niż muffinki, pojawiają się  apetyczne bułeczki 🙂 Polecam.

Składniki (podaję za Majanką): 

– 125g masła

– 160g cukru pudru

– aromat waniliowy (w oryginale ekstrakt z wanilii)

– 3 rozgniecione widelcem banany (najlepiej mocno dojrzałe)

– 2 jajka

– 4 łyżki kwaśnej śmietany

– 300g mąki

– łyżeczka sody

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 50g  mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki

Wykonanie:

Masło roztopić, lekko przestudzić. Dodać do niego cukier puder, banany oraz aromat waniliowy. Wlać śmietanę i jajka. Całość dobrze wymieszać, po czym dodać pozostałe produkty: mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂