Sernik mokka z gruszkami
Rozpoczęła się kolejna blogowa zabawa zorganizowana przez Olgę Smile. Tym razem motywem przewodnim jest Kuchnia Wielkanocna. Szczerze powiedziawszy, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w tym temacie. Co więcej, nie przepadam za typowymi potrawami wielkanocnymi. Żurku nie tknę za nic w świecie, biała kiełbasa może dla mnie nie istnieć, za chrzanem nie przepadam. Tylko jajkami w żadnej postaci nie pogardzę. Inaczej rzecz się ma jeśli chodzi o wielkanocne słodkości. Serniki, babki i mazurki, bo te właśnie ciasta kojarzą mi się z tym właśnie okresem, należą do moich ulubionych wypieków. Wspólne wielkanocne pichcenie zacznę więc na słodko.
Moją pierwszą propozycją jest sernik. Mój pierwszy sernik w życiu, tak na margniesie. Robiłam już wielokrotnie serniki na zimno, nawet sernik gotowany wypróbowałam swego czasu. Nigdy jednak nie odważyłam się sernika upiec. Jest to więc mój sernikowy debiut Nie wiedziałam na jaki sernik się zdecydować, gdyż tyle pysznych przepisów widziałam na Waszych blogach. Podpowiedziała mi zawartość lodówki, w której stały i czekały cierpliwie na wykorzystanie gruszki w syropie przywiezione od mojej mamy. Poszperałam troszkę w necie i tak trafiłam na przepis Dorotus na sernik mokka z gruszkami. Bardzo nam smakował, choć był wg mnie troszkę zbyt wilgotny. Może zbyt krótko piekłam lub gruszki puściły zbyt dużo soku? Sama nie wiem. W każdym bądź razie z wypieku jestem zadowolona.
Przed chwilą zapytałam męża, jak w paru słowach opisałby ten sernik. Oto co powiedział: “Bardzo dobry. Mokry. Nietypowy. Długo świeży. Nie tak ciężko strawny jak serniki mojej mamy”. Nic dodać, nic ująć
Składniki:
Ciasto:
– 125g masła
– 250g mąki
– jajko
– 80g cukru
– łyżka kakao
– 6 łyżek kawy cappuccino (proszek)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Masa serowa:
– 500g zmielonego twarogu
– 3 jajka
– 100g cukru
– 125g masła
Dodatkowo:
– kilka świeżych gruszek lub gruszek w puszce lub z kompotu, pokrojonych w grubą kostkę
Wykonanie:
Ciasto:
Stopić masło, dosypać do niego cappuccino, wymieszać. Do mąki, kakao i proszku do pieczenia dodać jajko, cukier oraz sól. Następnie dodać przestudzone masło z kawą. Zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule i umieścić je na dwie godziny w zamrażarce (ciasto będzie dość lepkie).
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać kolejno żółtka i twaróg. Osobno ubić białka. Sztywną pianę wymieszać delikatnie z masą serową.
Formę wyłożyć papierem (ja po prostu wysmarowałam ją masłem i wysypałam bułką tartą). Na dno zetrzeć jedną część ciasta, a na nią wyłożyć masę serową. Na masie serowej wyłożyć pokrojone w kostkę gruszki, zetrzeć na to drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 70 minut (ja piekłam dłużej, około 90 minut). Smacznego