Zupa-krem z zielonego groszku

Ostatnio w mojej kuchni królują potrawy, których wykonanie jest szybkie i mało skomplikowane. Ta zupa zdecydowanie do takich należy. Przepis na nią wyszperałam na blogu Dodaj i wymieszaj. Bardzo nam ona smakowała, zdecydowanie wchodzi do mojego stałego repertuaru. Mała ilość składników, krótki czas przygotowania, niebiański smak – czego chcieć więcej? Szczerze ją polecam 🙂

Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

– pół paczki mrożonego zielonego groszku

– cebula

– 500 ml bulionu

– 100 ml śmietany

– oliwa

– sól, pieprz

– ząbek czosnku (to już mój dodatek :))

Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać i poddusić w garnku na oliwie. Dodać zielony groszek (bez rozmrażania!), zalać bulionem.  Gotować chwilę (do miękkości groszku), a następnie całość zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą i  pieprzem. Podawać np. z groszkiem ptysiowym. Smacznego 🙂