Zupa-krem z zielonego groszku
Ostatnio w mojej kuchni królują potrawy, których wykonanie jest szybkie i mało skomplikowane. Ta zupa zdecydowanie do takich należy. Przepis na nią wyszperałam na blogu Dodaj i wymieszaj. Bardzo nam ona smakowała, zdecydowanie wchodzi do mojego stałego repertuaru. Mała ilość składników, krótki czas przygotowania, niebiański smak – czego chcieć więcej? Szczerze ją polecam 🙂
Składniki (robiłam z podwójnej porcji):
– pół paczki mrożonego zielonego groszku
– cebula
– 500 ml bulionu
– 100 ml śmietany
– oliwa
– sól, pieprz
– ząbek czosnku (to już mój dodatek :))
Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać i poddusić w garnku na oliwie. Dodać zielony groszek (bez rozmrażania!), zalać bulionem. Gotować chwilę (do miękkości groszku), a następnie całość zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z groszkiem ptysiowym. Smacznego 🙂