Mazurek
Dziś będzie szybko, bo i przepis o którym chcę powiedzieć, jest właśnie bardzo szybki. Mazurki generalnie robi się tylko raz w roku, na Wielkanoc. U mnie w domu tej tradycji nie ma. Pierwszego mazurka zjadłam dopiero po ślubie, u teściowej. Smakował mi, choć był niemiłosiernie słodki. To jest też główna cecha większości mazurków: są bardzo, bardzo słodkie. Wystarczy tylko ich mały kawałek, by zaspokoić całkowicie ochotę na słodkości. Przepis na to ciasto znalazłam u Dorotus. Jest proste, szybkie w wykonaniu i bardzo, bardzo smaczne. Zadowoli każdego łasucha.
Składniki:
Ciasto:
– 35 dag mąki pszennej (krupczatka będzie najlepsza)
– 10 dag cukru
– kostka (20 dag) masła
– 2 żółtka
– łyżka gęstej śmietany
Dodatkowo:
– puszka słodzonego mleka skondensowanego
– kilka łyżek kwaśnego dżemu (to już mój dodatek)
– bakalie do ozdobienia wierzchu
Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę i zawinąć ją w folię. Umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie rozwałkować je, umieścić w blaszce i upiec na złoty kolor (temperatura 200 stopni, około 20-30 minut). Ciasto będzie płaskie, ale takie ma właśnie być.
Puszkę mleka gotować pod przykryciem przez 2-3 godziny. Ważne, żeby puszka cały czas była zanurzona pod wodą.
Na upieczonym cieście rozsmarować cienką warstwą dżem, a na nim masę z puszki. Całość udekorować bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki, migdały..co kto lubi :)) Smacznego 🙂