Muffinki z truskawkami

Sezon Truskawkowy 2009

Dzisiejszy wpis dedykuję mojej kochanej sis, która już kilka razy pytała się mnie, czy dodam na bloga jakieś muffinki. Więc dodaję, specjalnie dla Niej 🙂 Truskawkowe oczywiście, bo jeszcze ciągle jesteśmy w trakcie pysznej  “Truskawkowej Zabawy”.

Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem znikały w oka mgnieniu. Raz zrobiłam je nawet mężowi do pracy, żeby poczęstował nimi kolegów na przerwie śniadaniowej – ponoć wszystkim bardzo tam smakowały, jeśli wierzyć mu na słowo.

Przepis wyszperałam jak zwykle u Majanki, ale widziałam je również m.in. u Dorotus oraz u Iwonki. Są rewelacyjne. Naprawdę. Szczerze polecam 🙂

Składniki:

– 2 szklanki mąki

– 2 jajka

– 3/4 szklanki cukru

– szklanka mleka

– pół szklanki oleju

– łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej

– 1/4 łyżeczki soli

– kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę

Kruszonka:

– 100g zmielonych migdałów

– 20g masła

– 3 łyżeczki cukru

Wykonanie:

W pierwszym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, a w drugim składniki mokre: jajka, mleko i olej. Mokre składniki przelać do suchych.  Wymieszać lekko,  do połączenia się składników. Następnie dodać pokrojone truskawki i ponownie wymieszać. Przygotować kruszonkę:  wszystkie jej składniki razem wymieszać i rozetrzeć dokładnie palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem i posypać z wierzchu kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego 🙂