Muffinki z truskawkami
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej kochanej sis, która już kilka razy pytała się mnie, czy dodam na bloga jakieś muffinki. Więc dodaję, specjalnie dla Niej Truskawkowe oczywiście, bo jeszcze ciągle jesteśmy w trakcie pysznej “Truskawkowej Zabawy”.
Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem znikały w oka mgnieniu. Raz zrobiłam je nawet mężowi do pracy, żeby poczęstował nimi kolegów na przerwie śniadaniowej – ponoć wszystkim bardzo tam smakowały, jeśli wierzyć mu na słowo.
Przepis wyszperałam jak zwykle u Majanki, ale widziałam je również m.in. u Dorotus oraz u Iwonki. Są rewelacyjne. Naprawdę. Szczerze polecam
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– szklanka mleka
– pół szklanki oleju
– łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– kilkanaście truskawek pokrojonych w kostkę
Kruszonka:
– 100g zmielonych migdałów
– 20g masła
– 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
W pierwszym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól, a w drugim składniki mokre: jajka, mleko i olej. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać lekko, do połączenia się składników. Następnie dodać pokrojone truskawki i ponownie wymieszać. Przygotować kruszonkę: wszystkie jej składniki razem wymieszać i rozetrzeć dokładnie palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić je ciastem i posypać z wierzchu kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego