Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami
Jednym z moich postanowień dotyczących truskawkowej zabawy, było spróbowanie tych owoców nie tylko na słodko, ale również w bardziej wytrawnej postaci. Zakupiłam więc szpinak, mozzarellę i wykonałam błyskawiczną sałatkę, z truskawkami i sosem balsamicznym na dodatek. Powiem krótko: niebo w gębie 🙂 Naprawdę nie wiedziałam, że takie połączenie składników, aż tak mi posmakuje. Miłe zaskoczenie 🙂 Polecam jako kolację lub drugie śniadanie.
Przepis na tę sałatkę zaczerpnęłam z Kwestii Smaku. Moją jedyną modyfikacją w tym przypadku było dodanie płatków migdałowych. Autorka proponuje, aby sałatkę podawać ułożoną na talerzu w warstwy, z sosem w dzbanuszku obok. Ja jednak wybrałam drugą wersję czyli wymieszanie składników i polanie ich sosem.
Składniki:
– młody szpinak (dałam dwie garście)
– kilka plastrów mozzarelli
– kilka truskawek
– łyżka płatków migdałowych (to już mój dodatek)
– łyżka dżemu truskawkowego
Sos:
– łyżka octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska
Wykonanie:
Składniki sosu dokładnie połączyć. Dodać do niego dżem, wymieszać. Na talerzu umieścić umyty i przebrany szpinak, plastry mozzarelli i pokrojone w kawałki truskawki. Posypać całość płatkami migdałowymi i skropić sosem. Podawać od razu 🙂 Smacznego 🙂