Strawberry Bread czyli chlebek z truskawkami
Sezon truskawkowy powoli się kończy, ale mam nadzieję, że jeszcze przez jakiś czas uda nam się delektować tymi pysznymi owocami. Kolejnym moim truskawkowym wypiekiem jest Strawberry Bread czyli chlebek z truskawkami. Pojęcie “chlebek” jest tu moim zdaniem zastosowane trochę na wyrost, bo normalnego chleba on nie przypomina, ale nie będę się z tą nazwą sprzeczać. Jakby go nie nazwać, smakował nam bardzo. Lekko cynamonowo, z kawałkami orzechów i mnóstwem truskawek. Nie jest za słodki i to jest jego dużą zaletą. Stopień trudności żaden. Z masełkiem i dżemem truskawkowym to prawdziwe niebo w gębie 😉
Przepis zaczerpnęłam za strony Joy Of Baking. Jest to moja kolejna propozycja w ramach truskawkowej zabawy.
Składniki:
– 113g masła
– 150g cukru
– 3 duże jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 280g mąki
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/4 łyżeczki soli
– łyżeczka cynamonu
– ok. 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
– 55g posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan
– 1,5 szklanki posiekanych truskawek
Wykonanie:
Orzechy posiekać, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku (180 stopni) przez około 8 minut, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć. W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym jajku, ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wymieszać. Dodać składniki sypkie i śmietanę do ubitego masła. Całość dokładnie wymeiszać mikeserem. Na koniec delikatnie wmieszać do ciasta truskawki i orzechy. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć do niej gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny lub do momentu, gdy chlebek ładnie się zrumieni, a patyczek w niego wbity będzie suchy 🙂 Smacznego 🙂