Cukinia wegetariańska

Pomidorowy Sezon 2009

Cukinię poznałam i polubiłam tak naprawdę dopiero tego lata i myślę, że zostaniemy przyjaciółkami na dłużej. Smażone platerki cukinii, najprostsze danie z jej udziałem, już kiedyś pokazywałam. W bałkańskiej przekładance, na którą przepis można znaleźć poniżej, też miała swój udział. Leczo z cukinią, które robiłam całkiem niedawno, pokażę za jakiś czas. Dziś natomiast będzie o cukinii faszerowanej. Nadziałam ją kuskusem z warzywami, posypałam serem żółtym i zapiekłam. Wyszło z tego naprawdę fajne wegetariańskie danie obiadowe. Przepis na nie znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie wieki temu, troszkę  go oczywiście zmodyfikowałam pod siebie. Dodałam pieczarki, paprykę i natkę pietruszki. Posypałam też wszystko serem żółtym, choć nie było to polecane. Efekt był bardzo zadowalający. 🙂

Jako, że w nadzieniu występują pomidory, jest to moja kolejna propozycja w ramach “Pomidorowego sezonu” Olgi Smile.

Składniki:

– 3 młode cukinie

– pół szklanki kaszy kuskus

– szklanka bulionu

– 2 pomidory

– 1 cebula

– 3-4 pieczarki

– pół strąka czerwonej papryki

– sól, pieprz, curry

– olej do smażenia

– ser żółty

– natka pietruszki

Wykonanie:

Cukinie umyć,  przekroić wzdłuż na połowę, małą łyżeczką wydrążyć z nich miąższ. Kuskus zalać gorącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut, by napęczniał. Cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oliwie, po chwili dodać pieczarki i paprykę. Smażyć razem kilka minut, zdjąć z patelni. Do kaszy dodać pokrojonego pomidora, podsmażone warzywa, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać wydrążone cukinie. Z wierzchu posypać startym serem żółtym. Ułożyć je na blaszce, przykryć folią aluminiową. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego 🙂

Przed włożeniem do piekarnika:

I po: