Krem kalafiorowy
Szybka i dość smaczna zupa, na którą przepis znalazłam w dodatku do gazety “Tina”: “120 obiadów na lato”. Podałam ją z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
– pół główki dużego kalafiora
– 1 cebula
– 2 marchewki
– kawałek świeżego imbiru (dałam ok. 1,5 cm)
– 2 ząbki czosnku
– litr bulionu drobiowego
– łyżeczka curry (dałam dwie)
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– 15 ml śmietany kremówki
– łyżka masła
– sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew pokroić w plasterki. Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i i imbir drobno posiekać, podsmażyć w garnku na maśle. Zalać bulionem. Dodać marchew i kalafiora. Gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Z zupy wyjąć kilka różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na krem. Przyprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę rozlać do talerzy i udekorować odłożonymi różyczkami kalafiora. Można, tak jak ja, podać dodatkowo groszek ptysiowy lub grzanki. Smacznego 🙂