Krem kalafiorowy

Szybka i dość smaczna zupa, na którą przepis znalazłam w dodatku do gazety “Tina”: “120 obiadów na lato”. Podałam ją z groszkiem ptysiowym.

Składniki:

– pół główki dużego kalafiora

– 1 cebula

– 2 marchewki

– kawałek świeżego imbiru (dałam ok. 1,5 cm)

– 2 ząbki czosnku

– litr bulionu drobiowego

– łyżeczka curry (dałam dwie)

– łyżeczka gałki muszkatołowej

– 15 ml śmietany kremówki

– łyżka masła

– sól, pieprz

Wykonanie:

Marchew pokroić w plasterki. Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i i imbir drobno posiekać, podsmażyć w garnku na  maśle. Zalać bulionem. Dodać marchew i kalafiora. Gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Z zupy wyjąć kilka różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na krem. Przyprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę rozlać do talerzy i udekorować odłożonymi różyczkami kalafiora. Można, tak jak ja, podać dodatkowo groszek ptysiowy lub grzanki. Smacznego 🙂