Sałatka z brokułami i fetą

II Bar sałatkowy zaproszenie

Przepis na tą sałatkę znalazłam u kuchareczki58 w zeszłym roku i od tamtej pory robiłam ją już kilkakrotnie. Swego czasu było ona na blogowym poletku robiona przez wiele osób i wszystkie wyrażały się o niej pochlebnie. Dla mnie połączenie brokuła, fety i czosnku w tej sałatce jest rewelacyjne. Polecam tą sałatkę z czystym sercem.

Składniki:

– 1 brokuł  ( ja użyłam świeżego, ale mrożony też się nadaje)

– 1 opakowanie sera feta

– 20 dkg szynki

– puszka kukurydzy

– 1 zielony ogórek

Sos:

– łyżka majonezu

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Brokuła gotować przez kilka minut w osolonym wrzątku (nie za długo, żeby się nie rozpadł i nie był zbyt miękki), ugotowanego  podzielić na mniejsze cząstki.  Fetę, obranego ogórka oraz szynkę pokroić w kostkę (ja ogórka pokroiłam w półplasterki). W naczyniu umieścić brokuła, kukurydzę i pozostałe pokrojone składniki. Polać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać. Smacznego 🙂