Ciasto ze śliwkami

Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej herbatki. Ponoć najłatwiejsze ciasto w świecie (jeśli wierzyć starej piosence) i szybkie w wykonaniu (jeśli pominiemy drylowanie śliwek). Mojemu mężowi smakowało tak bardzo, że ledwo udało mi się uchować tych kilka marnych kawałków do zdjęcia.

Przepis znaleziony u Majanki.

Składniki (ja robiłam z 1,5 porcji):

– 120 g masła

– 8-10 łyżek cukru

– 10 łyżek mąki

– 3 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– śliwki

Wykonanie:

Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, po czym dodawać jajka, cały czas ucierając. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wydrylowane i przecięte wzdłuż na pół śliwki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 – 60 minut. Smacznego 🙂