Ciasto ze śliwkami
Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego do popołudniowej herbatki. Ponoć najłatwiejsze ciasto w świecie (jeśli wierzyć starej piosence) i szybkie w wykonaniu (jeśli pominiemy drylowanie śliwek). Mojemu mężowi smakowało tak bardzo, że ledwo udało mi się uchować tych kilka marnych kawałków do zdjęcia.
Przepis znaleziony u Majanki.
Składniki (ja robiłam z 1,5 porcji):
– 120 g masła
– 8-10 łyżek cukru
– 10 łyżek mąki
– 3 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– śliwki
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, po czym dodawać jajka, cały czas ucierając. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wydrylowane i przecięte wzdłuż na pół śliwki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 – 60 minut. Smacznego 🙂