Sałatka z tuńczyka i jajek
Do Wielkanocy zostały niecałe trzy tygodnie (swoją drogą, kiedy to zleciało?), ale ja już teraz powoli wypróbowuję niektóre przepisy na potrawy, które mogą z powodzeniem znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole. Taką pozycją jest na pewno proponowana dziś przeze mnie sałatka z tuńczykiem. Zdecydowałam się na nią, gdyż w składzie ma jajka, które niewątpliwie kojarzone są z Wielkanocą, a których nigdy z tuńczykiem jeszcze nie łączyłam. Teraz wiem, że to był błąd, bo takie połączenie jest świetne i sałatka wyszła naprawdę smaczna. Przepis znalazłam u Evenki i bardzo go polecam.
Składniki:
– puszka tuńczyka
– 3-4 jajka ugotowane na twardo (dałam 4)
– puszka kukurydzy (na MM kukurydza jest jednak niewskazana)
– 1 ogórek kiszony lub konserwowy (dałam dwa kiszone)
– cebula; można zastąpić lub uzupełnić szczypiorkiem (dałam i cebulę i szczypiorek)
– kilka łyżek majonezu (na MM majonez Kielecki)
– sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Cebulę, ogórki i szczypiorek posiekać, połączyć z jajkami i kukurydzą. Dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić. Smacznego 🙂