Sałatka Caprese

Majowe sniadanie

Im cieplej robi się za oknami, tym mniejszą mam ochotę na gotowanie. W mojej kuchni królować zaczynają lekkie dania i sałatki. Caprese pojawia się w niej szczególnie często..Tradycyjna włoska sałatka, barwami nawiązująca do włoskiej flagi. Soczyste pomidory, miękka mozzarella i aromatyczna bazylia…Czego chcieć więcej? 🙂

Sałatka zgodna jest również z metodą Montignac, więc osoby na diecie śmiało mogą po nią sięgać, jako po posiłek tłuszczowy.

Sałatkę tą dodaję do akcji “Śniadania majowe” prowadzonej przez Mico.

Składniki:

– dwa małe soczyste pomidory lub jeden większy

– kulka sera mozzarella

– listki bazylii

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

– ja dodałam również suszoną bazylię i oregano, ale nie jest to konieczny dodatek

Wykonanie:

Pomidory oraz mozzarellę pokroić w średniej grubości plastry. Ułożyć ja na przemian na płaskim talerzu. Ozdobić listkami bazylii, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Można dodatkowo posypać oregano i suszoną bazylią (ja wymieszałam oliwę z suszonymi przyprawami i tym polałam sałatkę). Podawać np. z ciabattą lub chrupiącą bagietką. Smacznego 🙂