Kalarepka z marchewką i koperkiem
Szybka, banalnie prosta i smaczna jarzynka pasująca do letniego obiadu. Troszkę inna wersja tego przepisu, urozmaicona marchewką.
Składniki:
– 2-3 młode kalarepki, pokrojone w słupki
– opakowanie mrożonych mini marchewek (ale może być też po prostu kilka młodych marchewek, pokrojonych na mniejsze kawałki; ja nie miałam, więc posiłkowałam się mrożonymi)
– pół pęczka posiekanego koperku
– 1-2 łyżki masła
– sól, pieprz
– ew. 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Pokrojone warzywa podsmażyć razem przez kilka minut na maśle. Podlać wodą i dusić, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać koperek. Z rondelka odlać trochę płynu, rozrobić w nim mąkę i ponownie wrzucić do warzyw. Zagotować. Podawać na ciepło. Smacznego 🙂