Sałatka ze szpinakiem, melonem i truskawkami

Nasze sobotnie śniadanie. Połączenia truskawek ze szpinakiem już kiedyś próbowałam i ponieważ bardzo mi podpasowało, postanowiłam spróbować go ponownie. Tym razem towarzyszy im orzeźwiający melon, słodka żurawina i chrupiące orzechy. Zestaw bardzo udany. Polecam na śniadanie lub lekki obiad.

Przepis znalazłam w gazetce “Przyślij przepis”, a podała go tam pani S. Burdach. Sałatkę tą dodaję do akcji “Sezon truskawkowy” prowadzonej przez Olgę Smile.

Składniki (podaję ilości podane przez autorkę;  ja robiłam z połowy porcji):

– 50 dag świeżego szpinaku

– 20 dag truskawek

– pół melona

– 8 dag suszonej żurawiny

– 15 dag orzechów włoskich

Sos (zrobiłam z połowy porcji, a i tak wyszło go bardzo dużo):

– 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

– 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki

– 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Szpinak przebrać, przepłukać i osączyć. Truskawki pokroić w plasterki, melona  w kostkę. W misce lub na talerzu umieścić szpinak i pokrojone owoce. Dodać żurawinę i orzechy. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego 🙂