Sałatka ze szpinakiem, melonem i truskawkami
Nasze sobotnie śniadanie. Połączenia truskawek ze szpinakiem już kiedyś próbowałam i ponieważ bardzo mi podpasowało, postanowiłam spróbować go ponownie. Tym razem towarzyszy im orzeźwiający melon, słodka żurawina i chrupiące orzechy. Zestaw bardzo udany. Polecam na śniadanie lub lekki obiad.
Przepis znalazłam w gazetce “Przyślij przepis”, a podała go tam pani S. Burdach. Sałatkę tą dodaję do akcji “Sezon truskawkowy” prowadzonej przez Olgę Smile.
Składniki (podaję ilości podane przez autorkę; ja robiłam z połowy porcji):
– 50 dag świeżego szpinaku
– 20 dag truskawek
– pół melona
– 8 dag suszonej żurawiny
– 15 dag orzechów włoskich
Sos (zrobiłam z połowy porcji, a i tak wyszło go bardzo dużo):
– 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
– 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Szpinak przebrać, przepłukać i osączyć. Truskawki pokroić w plasterki, melona w kostkę. W misce lub na talerzu umieścić szpinak i pokrojone owoce. Dodać żurawinę i orzechy. Składniki sosu połączyć ze sobą. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego 🙂