Zielono mi czyli zupa z młodej kapusty

Dzisiejszy nasz obiad zalicza się do tych zdecydowanie letnich. Smaczna zupka o pięknym zielonym kolorze, pełna młodych warzyw i koperku. Robi się ją naprawdę ekspresowo, bo młoda włoszczyzna nie wymaga zbyt długiego gotowania…Podpatrzona u mamy ostatnimi czasy, bo sama nigdy jej jeszcze nie gotowałam..dziś był ten pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo wyszła naprawdę pyszna 🙂

Składniki:

– nieduża główka młodej kapusty (lub pół dużej)

– pęczek młodej włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera, por), wszystko, poza porem, pokrojone w plasterki

– 2-3 młode ziemniaki

– mięso (do ugotowania bulionu)

– koperek (sporo; u mnie prawie cały pęczek)

– natka pietruszki

– sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

– ewentualnie jogurt lub śmietana do zabielenia zupy (ja nie dodaję, bo wolę wersję lżejszą)

Wykonanie:

Z mięsa, włoszczyzny, listka laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodać poszatkowaną kapustę. Gotować razem kilka minut. Dorzucić posiekany koperek i natkę. Doprawić do smaku (ew. można zabielić śmietaną lub jogurtem). Smacznego 🙂