Eskpresowy koktajl jagodowy
Pierwsze jagody tego roku…Jakoś przeze mnie ostatnimi czasy niedoceniane. Truskawki, czereśnie, maliny..te owoce goszczą u mnie latem bardzo często, jagody zdecydowanie rzadziej. Nie wiem sama czemu, bo przecież lubię te małe fioletowe kuleczki. Może związane jest to z tym, że jako dziecko strasznie nie lubiłam jeździć z tatą na jagody..Na grzyby owszem, bardzo chętnie, ale zbieranie jagód było dla mnie średnio fajnym zajęciem. Została mi chyba taka mała jagodowa trauma, która nas szczęście nie przeszkadza mi w jedzeniu jagodowych smakołyków :))
Dziś błyskawiczny i bardzo smaczny koktajl. Zna go pewnie większość z Was. Najlepszy schłodzony. Jest on moją pierwszą propozycją do akcji “Jagodowo nam” prowadzonej przez Olciaky.
Składniki:
– 200g przebranych i umytych jagód
– 2 szklanki mleka lub kefiru (u mnie mleko)
– cukier/fruktoza do smaku
– ewentualnie: łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Wsyzstkie składniki umieścić w blenderze. Dokładnie zmiksować. Podawać schłodzony. 🙂