Surówka z młodej kapusty
Szybka i smaczna surówka. Przepis znalazłam na stronie Macieja Kuronia. Zmniejszyłam tylko ilość składników i dodałam trochę więcej soku z cytryny.
Składniki:
– główka młodej kapusty
– 200 g świeżego ogórka
– pęczek dymki
– 2 ząbki czosnku
– łyżka posiekanego koperku
– łyżka soku z cytryny
– 30 ml oleju lub oliwy
– sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować. Ogórka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebule pokroić w półplasterki, a szczypior i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Polać surówkę sosem, przygotowanym z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw. robimy. Przed podaniem posypać ją dodatkowo posiekaną dymką. Smacznego 🙂