Surówka z młodej kapusty

Szybka i smaczna surówka. Przepis znalazłam na stronie Macieja Kuronia. Zmniejszyłam tylko ilość składników i dodałam trochę więcej soku z cytryny.

Składniki:

– główka młodej kapusty

– 200 g świeżego ogórka

– pęczek dymki

– 2 ząbki czosnku

– łyżka posiekanego koperku

– łyżka soku z cytryny

– 30 ml oleju lub oliwy

– sól, cukier, pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować. Ogórka obrać i zetrzeć na grubej tarce.  Cebule pokroić w półplasterki, a szczypior i koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Polać surówkę sosem, przygotowanym z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw. robimy. Przed podaniem posypać ją dodatkowo posiekaną dymką. Smacznego 🙂