Makaron z cukinią i pomidorami
Szybki pomysł na smaczną i zdrową pastę. Przepis na nią znalazłam na fotoforum gazety.pl, a podała go tam pani.serwusowa. W oryginale stosowany był makaron linguine, ja użyłam spaghetti. Zamieniłam też ocet winny i cukier, na ocet balsamiczny. Wyszło pysznie i co najważniejsze, zgodnie z Montignaciem. Polecam 🙂
Makaron ten dodaję do akcji “Cukiniowy sierpień” oraz akcji “Viva la pasta”.
Składniki:
– 1-2 cukinie, pokrojone w kostkę (dałam dwie średniej wielkości)
– pomidory w puszce (400 g)
– 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
– łyżeczka czerwonego octu winnego (pominęłam)
– pół łyżeczki cukru drobnego (pominęłam)
– 1-2 łyżki octu balsamicznego (to mój dodatek, zamiennik pominiętych składników)
– garść świeżej posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, oliwa do smażenia
– 200-300 g makaronu
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, do momentu aż lekko się zbrązowi (kilka minut). Dodać czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Kolejno dolać ocet oraz pomidory w puszce. Gotować razem około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron. Gorący, wymieszać z sosem. Na talerzu posypać sporą ilością posiekanej natki. Smacznego 🙂