Prosta sałatka z kuskusem

Prosty, szybki i smaczny sposób na podanie kuskusu. Przepis znalazłam w książce “Inspiracje kulinarne – Inspirujące pomysły na dania z ziołami i przyprawami”. Od siebie dodałam tylko posiekaną natkę pietruszki i zwiększyłam ilość oliwy i soku z cytryny. Tak przygotowany kuskus był dodatkiem do ryby, o której w następnym poście.

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki kuskusu

– 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

– 20 dkg fasolki szparagowej

– czerwona cebula, pokrojona w plastry

– posiekana natka pietruszki

– łyżka oliwy extra vergine (dałam dwie)

– 2 łyżki soku z cytryny (dałam 3)

Wykonanie:

Kuskus zalać gorącym bulionem. Zostawić pod przykryciem na pięć minut. Po tym czasie rozmieszać go dokładnie widelcem. Fasolkę szparagową lekko podgotować (nie może być zbyt miękka), dodać do kuskusu razem z pokrojoną cebulą i natką pietruszki. Całość polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wymieszać. Smacznego 🙂