Prosta sałatka z kuskusem
Prosty, szybki i smaczny sposób na podanie kuskusu. Przepis znalazłam w książce “Inspiracje kulinarne – Inspirujące pomysły na dania z ziołami i przyprawami”. Od siebie dodałam tylko posiekaną natkę pietruszki i zwiększyłam ilość oliwy i soku z cytryny. Tak przygotowany kuskus był dodatkiem do ryby, o której w następnym poście.
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki kuskusu
– 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 20 dkg fasolki szparagowej
– czerwona cebula, pokrojona w plastry
– posiekana natka pietruszki
– łyżka oliwy extra vergine (dałam dwie)
– 2 łyżki soku z cytryny (dałam 3)
Wykonanie:
Kuskus zalać gorącym bulionem. Zostawić pod przykryciem na pięć minut. Po tym czasie rozmieszać go dokładnie widelcem. Fasolkę szparagową lekko podgotować (nie może być zbyt miękka), dodać do kuskusu razem z pokrojoną cebulą i natką pietruszki. Całość polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Wymieszać. Smacznego 🙂