Ciasto cynamonowe z jabłkami
Smaczne, pachnące cynamonem, słodkie ciasto, na które przepis znalazłam w gazetce z serii Pani Domu poleca “Ciasta – ABC udanych wypieków” (nr 6, 2009r). Specyficzne w smaku, bo zrobione w całości z mąki pełnoziarnistej. Fajny pomysł z dodatkiem orzechów włoskich do ciasta oraz miodu do jabłek. Następnym razem zmniejszę tylko ilość cukru, bo jak dla mnie jest ono ciut za słodkie i po jednym kawałku człowiek ma dość. Choć może jest to jakiś sposób na ograniczenie żarłoczności? 😉
Ciasto nie chciało ze mną za bardzo współpracować w kwestii zdjęć, więc dziś tylko jedno i średnio ciekawe.
Jest to moja propozycja do zabawy “Sezon na jabłka”.
Składniki:
– szklanka cukru (następnym razem dam mniej)
– 4 jajka
– 2/3 szklanki oleju
– 3-4 łyżki wody gazowanej
– 10 dag zmielonych orzechów włoskich
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie typ 1850)
– łyżeczka sody
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam jedną)
– 3 łyżeczki cynamonu
– słoik prażonych jabłek (1kg) – ja dałam jabłka, które robiłam w zeszłym roku wg tego przepisu
– 6 jabłek
– sok z limonki
– 5 dag masła
– 5-6 łyżek miodu (dałam 3)
– tłuszcz i otręby do formy
– ewentualnie: waniliowy serek homogenizowany do ozdoby
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem. Przesianą mąkę połączyć ze zmielonymi orzechami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do jajek i miksować na wolnych obrotach. No koniec dodać olej i wodę. Zmiksować. Przelać do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy. Piec 50 min w 180 stopniach. Ostudzić.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z limonki. Na patelni roztopić masło z miodem, włożyć pokrojone jabłka i dusić 5 minut. Odstawić. Placek przekroić na dwie części. Jedną posmarować prażonymi jabłkami i obłożyć połową plasterków jabłek w miodzie. Przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta posmarować resztą prażonych jabłek i przykryć pozostałymi plasterkami w miodzie. Odstawić na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ciasto serkiem waniliowym wyciśniętym ze szprycki. Smacznego 🙂