Dżem bananowo-czekoladowy z kardamonem
Przepyszny dżem, na który przepis podała jako pierwsza Komarka, a przypomniała ostatnio Abbra. Zrobienie go zajmuje dosłownie 10 minut, a efekt jest niesamowity. Polecam wszystkim czeko- i bananoholikom 🙂
Składniki: (robiłam z podwójnej porcji i otrzymałam słoiczek widoczny na zdjęciu oraz dodatkowo jeszcze kilka łyżek)
– 2 bardzo dojrzałe banany
– pół szklanki cukru
– 50 g czekolady deserowej (ja dałam czekoladę gorzką)
– łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (u mnie sok z cytryny)
– pół łyżeczki kardamonu
Wykonanie:
Banany pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich sok, cukier oraz kardamon i dusić całość około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści się. Następnie zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni. Smacznego 🙂