Dżem bananowo-czekoladowy z kardamonem

Przepyszny dżem, na który przepis podała jako pierwsza Komarka, a  przypomniała ostatnio Abbra. Zrobienie go zajmuje dosłownie 10 minut, a efekt jest niesamowity. Polecam wszystkim czeko- i bananoholikom 🙂

Składniki: (robiłam z podwójnej porcji i otrzymałam słoiczek widoczny na zdjęciu oraz dodatkowo jeszcze kilka łyżek)

– 2 bardzo dojrzałe banany

– pół szklanki cukru

– 50 g czekolady deserowej (ja dałam czekoladę gorzką)

– łyżka soku z cytryny lub pomarańczy (u mnie sok z cytryny)

– pół łyżeczki kardamonu

Wykonanie:

Banany pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich sok, cukier oraz kardamon i  dusić całość około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu,  aż czekolada się rozpuści się. Następnie zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni. Smacznego 🙂