Sałatka grecka

W sezonie letnim robię ją bardzo, bardzo często. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek i strasznie się dziwię, że jeszcze jej tu nie było. Często zmieniam jej skład, biorąc pod uwagę zawartość lodówki. Czasem coś dorzucę, czasami pominę. Na zdjęciu poniżej wersja bardzo minimalistyczna: bez papryki, bez oliwek, o których przypomniałam sobie już po zrobieniu zdjęcia, z białą cebulą zamiast czerwonej. Mimo to, bardzo smaczna 😉 Polecam, również dla osób będących na diecie Montignaca, jako posiłek tłuszczowy.

Składniki:

– 2 pomidory

– pół długiego ogórka

– czerowna cebula (u mnie dziś biała, bo czerwonej zabrakło)

– pół kostki sera feta

– garść zielonych oliwek (na zdjęciu oliwek nie ma, bo przypomniałam sobie o nich już po zrobieniu zdjęcia i dodałam przed samym zjedzeniem)

– oregano: świeże lub suszone

– opcjonalnie: pół papryki  czerwonej lub zielonej

Sos:

– 3-4 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2-3 ząbki czosnku

– sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory pokroić w większą kostkę lub ćwiartki, ogórka i cebulę w półplasterki. Pokrojone warzywa umieścić w misce, dorzucić oliwki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę, posypać dość obficie oregano. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, żeby nabrała smaku. Smacznego 🙂

Update 🙂

Wersja pełna sałatki, z papryką, czerwoną cebulą i oliwkami: