Duszona marchewka z groszkiem

Mój ulubiony dodatek do obiadu. Nie wiem, czy jest to potrawa typowo polska, ale niedołącznie kojarzy mi sie ona z rodzinnym domem i pysznymi obiadami mojej mamy. Mogłabym jeść ją na okrągło 🙂 Czy jest ktoś, kto tak samo jak ja, mocno ją uwielbia? 🙂

Marchewkę z groszkiem przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Składniki:

– kilka dużych marchewek

– puszka groszku

– 1-2 łyżki masła

– sól, cukier do smaku

-ew. łyżka mąki

Wykonanie:

Marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą tak, aby była przykryta na jeden palec. Dodać 1-2 łyżki masła i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku solą i cukrem (można dodać jeszcze ok. łyżki mąki, ale ja najczęsciej robie lżejszą wersję bez niej). Smacznego 🙂

Gotujemy po polsku!