Kurczak w krakersach
Ciekawy pomysł na przyrządzenie kurczaka. Bałam się połączenia mięsa z ciastkami, ale wyszło całkiem smacznie. Kurczak, dzięki marynowaniu w jogurcie jest niezwykle soczysty i miękki, panierka zaś okazała się przyjemnie chrupiąca. Przepis znalazłam u Majanki, ona zaś wyszperała go na blogu Na Grabinie. Jest to receptura Nigelii Lawson.
Składniki:
– 1 filet z kurczaka
– 1 jogurt naturalny
– paczka krakersów
– sól, pieprz (u mnie dodatkowo słodka papryka)
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić je przyprawami i zalać jogurtem naturalnym. Zostawić na minimum godzinę w lodówce. Krakersy pokruszyć. Obtaczać w nich kawałki mięsa wyciągnięte z jogurtu. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego:)