Roladki z kurczaka z serem i żurawiną

Przepis znaleziony na broszurkach pojawiających się co tydzień w sieci Biedronka. W oryginale były to sznycle z indyka, ale jako że za indykiem nie przepadam, zmieniłam je na kurczaka. Całość smakowała, ale nie było to danie, które wywołało jakieś zachwyty z naszej strony. Ot, zwykły przyzwoity niedzielny obiad. Chyba miałam dziś większą ochotę na czerwone mięso. Ech, kobiecie czasami ciężko dogodzić 😉

Roladki te są  moją propozycją w ramach  “Wielkiego Święta Żurawiny” prowadzonego przez Usagi.

Składniki:

– dwa filety z kurczaka

– suszona żurawina (u mnie garść)

– 4 plasterki żółtego sera wędzonego

– 4 łyżki masła

– 2 jajka

– mąka

– bułka tarta

 – sól, pieprz, olej

Wykonanie:

Żurawinę namoczyć na minimum 30 minut w przegotowanej wodzie. Filety umyć i cienko rozbić. Każdy filet posmarować masłem, rozłożyć na nim odsączoną żurawinę, a nastepnie na śródku ułożyć plaster żółtego sera. Mięso zawinąć w roladki i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego 🙂

Wielkie Święto Żurawiny