Roladki z kurczaka z serem i żurawiną
Przepis znaleziony na broszurkach pojawiających się co tydzień w sieci Biedronka. W oryginale były to sznycle z indyka, ale jako że za indykiem nie przepadam, zmieniłam je na kurczaka. Całość smakowała, ale nie było to danie, które wywołało jakieś zachwyty z naszej strony. Ot, zwykły przyzwoity niedzielny obiad. Chyba miałam dziś większą ochotę na czerwone mięso. Ech, kobiecie czasami ciężko dogodzić 😉
Roladki te są moją propozycją w ramach “Wielkiego Święta Żurawiny” prowadzonego przez Usagi.
Składniki:
– dwa filety z kurczaka
– suszona żurawina (u mnie garść)
– 4 plasterki żółtego sera wędzonego
– 4 łyżki masła
– 2 jajka
– mąka
– bułka tarta
– sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Żurawinę namoczyć na minimum 30 minut w przegotowanej wodzie. Filety umyć i cienko rozbić. Każdy filet posmarować masłem, rozłożyć na nim odsączoną żurawinę, a nastepnie na śródku ułożyć plaster żółtego sera. Mięso zawinąć w roladki i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego 🙂