Zupa z czerwonej soczewicy
Idealna zupa na zimne, deszczowe dni, takie jak dzisiaj. Szybko rozgrzewa, dobrze smakuje, apetycznie pachnie. Czegóż chcieć więcej? W smaku przypomina trochę swojską grochówkę, ale to chyba z racji dodania do niej dużej ilości majeranku. Przepis na nią znalazłam na opakowaniu soczewicy. Troszkę zmieniłam pod siebie, ale nie dużo.
Składniki:
– 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
– 2 cebule
– 2-3 marchewki
– 3-4 ziemniaki
– pół małego selera
– pietruszka
– 2-3 ząbki czosnku
– ziele angielskie, liść laurowy
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz, majeranek (sporo), curry, garam masala, słodka papryka
– pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę posiekać i poddusić na oliwie. Wszystkie warzywa zalać ok. 1,5-2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować przez 10-15 minut. Soczewicę dokładnie wypłukać i dodać do gotujących się warzyw. Gdy soczewica będzie prawie miękka (15-20 minut) dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, sól, pieprz, sporo majeranku i pozostałe przyprawy do smaku. Gotować jeszcze chwilę. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać gorąca np. z bagietką. Smacznego 🙂