Zupa z czerwonej soczewicy

Idealna zupa na zimne, deszczowe dni, takie jak dzisiaj. Szybko rozgrzewa, dobrze smakuje, apetycznie pachnie. Czegóż chcieć więcej? W smaku przypomina trochę swojską grochówkę, ale to chyba z racji dodania do niej dużej ilości majeranku. Przepis na nią znalazłam na opakowaniu soczewicy. Troszkę zmieniłam pod siebie, ale nie dużo.

Składniki:

– 1,5 szklanki czerwonej soczewicy

– 2 cebule

– 2-3 marchewki

– 3-4 ziemniaki

– pół małego selera

– pietruszka

– 2-3 ząbki czosnku

– ziele angielskie, liść laurowy

– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki oliwy

– sól, pieprz, majeranek (sporo), curry, garam masala, słodka papryka

– pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę posiekać i poddusić na oliwie. Wszystkie warzywa zalać ok. 1,5-2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować przez 10-15 minut. Soczewicę dokładnie wypłukać i dodać do gotujących się warzyw. Gdy soczewica będzie prawie miękka (15-20 minut) dodać koncentrat pomidorowy,  czosnek, sól, pieprz, sporo majeranku i pozostałe przyprawy do smaku. Gotować jeszcze chwilę. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać gorąca np. z bagietką. Smacznego 🙂