Dyniowe pancakes z orzechami
Kiedy tylko zobaczyłam te pancakes u Atinki, wiedziałam, że prędzej czy później na pewno je przyrządzę. Okazja nadarzyła się szybko i tak mogliśmy kilka dni temu raczyć się tymi pysznymi placuszkami w ramach obiadu. Mnie smakowały one bardzo, mężowi też, choć po zjedzeniu kilku sztuk, oznajmił, że w sumie gdybym nie powiedziała mu, że są z dynią, to nigdy by się tego po smaku nie domyślił. Przyznałam mu rację. Jak dla mnie jedynym dowodem na dodatek dynii w tych naleśnikach jest ich ciepły, żółty kolor. Warto zwrócić poza tym uwagę na dodatek orzechów z syropem klonowym… idealnie się ze sobą komponują. Polecam
Dyniowe pancakes sa moją kolejną propozycją w ramach zabawy “Orzechowy Tydzień” oraz, ponieważ pancakes są jednym z symboli kulinarnych Stanów Zjednoczonych, w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk”.
Składniki (na ok. 30 sztuk):
– 2 jajka
– 375 ml maślanki
– 400 g puree z dyni (wcześniej upieczona i zmiksowana dynia)
– 250 g mąki
– 3 łyżki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 i 1/2 łyżeczki sody
– 1/4 łyżeczki soli
– olej do smażenia
Dodatkowo:
– 180 g orzechów włoskich lub pekan (u mnie włoskie)
– 2 łyżki syropu klonowego (do orzechów) + syrop klonowy do polania placków
Wykonanie:
Jajka i maślankę wymieszać razem. Dodać puree z dyni oraz kolejno: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystki składniki dokładnie wymieszać (można użyć miksera).
Na rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na brązowo małe placuszki. Patelnię nasmarować olejem tylko raz, jego nadmiar zebrać papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie na drugiej patelni podprażyć posiekane orzechy. Gdy będą ciepłe dodać do nich 2 łyżki syropu klonowego. Wymieszać, tak aby syrop pokrył całe orzechy. Podsmażyć jeszcze przez chwilkę.
Naleśniki podawać ciepłe, posypane orzechami i dodatkowo polane syropem klonowym. Smacznego