Guacamole

Postanowiłam dać awokado kolejną szansę, tym razem w postaci meksykańskiego guacamole, na które przepis znalazłam u Viridianki. Po degustacji stwierdzam, że całkiem dobre to było, ale mimo to awokado nie będzie należeć do grona moich ulubionych składników :))

Guacamole jest moją kolejna propozycją w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk”.

Składniki:

– 2 dojrzałe awokado

– sok z 1 limonki

– 1/2-1 drobno posiekanej papryczki chili

– 1 drobno posiekana czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 pomidory, pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę (dałam jeden)

– łyżka posiekanej kolendry/natki pietruszki (dałam natkę)

– sól, pieprz

Wykonanie:

W  moździerzu rozetrzeć czosnek z solą na gładką papkę. Dodać  awocado oraz sok z limonki, dokladnie rozgnieść. Do masy dorzucić pozostałe składniki: papryczkę, cebulę, pomidory i natkę. Wymieszać, doprawić do smaku. Smacznego 🙂

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk