Kotlet schabowy po gdańsku
Mój udział w zabawie “Gotujemy po polsku” zakończę przepisem, którym Majanka tą zabawę w tym roku rozpoczęła Kotlet schabowy w jej wydaniu sbodobał mi się tak bardzo, że nie namyślając się długo, przygotowałam go dziś na niedzielny obiad. Był to strzał w dziesiątkę. Mięso wyszło pyszne. Lekki smak piwa, czosnek, zioła…nawet śmietana, której tak się bałam pasuje tu idealnie. Potrawa ta na pewno wejdzie do naszego stałego menu. Polecam
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Składniki:
– 4 kotlety schabowe bez kości
– pół szklanki jasnego piwa
– pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany (18%)
– ząbek czosnku
– sól, pieprz, dowolne zioła, np. estragon
– jajko
– bułka tarta
– olej do smażenia
– natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Z piwa, czosnku, soli, pieprzu i posiekanych ziół przygotować marynatę. Zalać nią rozbite kotlety i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie kotlety obtaczać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do śmietany dodać pieprz i ulubione zioła. Polać nią usmażone kotlety i podgrzewać jeszcze chwilę na patelni, na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)