Gorąca czekolada
Idealna rozgrzewająca propozycja na zimowe wieczory. Słodka czekolada z nutką pikanterii i korzennym aromatem. Przepis rodem z Meksyku, znaleziony u naszej kochanej Majanki. Polecam 🙂
Jest to moja kolejna propozycją w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk” oraz, przez dodatek cynamonu, w ramach zabawy “Korzenny tydzień”.
Składniki:
- tabliczka czekolady
- łyżeczka cukru cynamonowego (dałam 1,5 łyżeczki cynamonu)
- szklanka mleka
- pół szklanki śmietany
- świeża papryczka chilli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy czekolada się rozpuści, a całość będzie gorąca – rozbić trzepaczką. Papryczkę chilli pokroić na duże kawałki i dodać do gotującej się czekolady. Po kilku minutach wyłowić ją, a czekoladę przelać do filiżanek. Smacznego 🙂