Gorąca czekolada

Idealna rozgrzewająca propozycja na zimowe wieczory. Słodka czekolada z nutką pikanterii i korzennym aromatem. Przepis rodem z Meksyku,  znaleziony u naszej kochanej Majanki. Polecam 🙂

Jest to moja kolejna propozycją w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk” oraz, przez dodatek cynamonu, w ramach zabawy “Korzenny tydzień”.

Składniki:

  • tabliczka czekolady
  • łyżeczka cukru cynamonowego (dałam 1,5 łyżeczki cynamonu)
  • szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • świeża papryczka chilli

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w garnku,  wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu,  mieszając od czasu do czasu. Gdy czekolada się rozpuści, a całość będzie gorąca – rozbić trzepaczką. Papryczkę chilli pokroić na duże kawałki i dodać do gotującej się czekolady. Po kilku minutach wyłowić ją, a czekoladę przelać do filiżanek. Smacznego 🙂

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk