Brownie z cynamonem i orzechami

Smaczne czekoladowe ciasto, z nutką korzenną i chrupiącymi orzechami. Smakowało nam, zwłaszcza z kubkiem gorącej herbaty. Jedyne zastrzeżenia jakie do niego mam, to takie, że wyszło bardzo sypkie. Dodałam trochę więcej mleka i dwa jajka zamiast jednego, piekłam zalecane 20 minut, a mimo to wyszło jak dla mnie trochę za suche. Ale to nic…z herbatką smakuje pysznie 🙂

Przepis znalazłam TUTAJ. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk” oraz w ramach zabawy “Korzenny tydzień”

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 1 laska wanilii (zamieniłam na 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
  • 100g miękkiej margaryny
  • 100g cukru pudru (dałam 80g)
  • 1 jajko (dałam dwa)
  • pół łyżeczki cynamonu (dałam całą łyżeczkę)
  • 150g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki mleka (dałam więcej, ale nie wiem dokładnie ile)

Wykonanie:

100g czekolady ropuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Pozostałe 50g posiekać i odłożyć na bok. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, posiekane orzechy włoskie, cynamon i ekstrakt z wanilii (lub ziarenka wanilii wyskrobane z laski). Na koniec dodać roztopioną czekoladę oraz czekoladę drobno posiekaną na kawałki. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 18-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego 🙂

 

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk