Quesadillas z kurczakiem i serem
Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji “Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk”
Składniki:
- 2 pszenne tortille
- 75g sera cheddar, startego na tarce
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pomidor, pokrojony w plastry (u mnie pokrojony w kostkę i wymieszany z kurczakiem)
- łyżeczka oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć i umieścić w naczyniu. Posypać solą, pieprzem i oregano. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszać i odłożyć na bok na kilkanaście minut. Zamarynowane kawałki kurczaka smażyć na grillu ok. 1,5 minuty z każdej strony (u mnie patelnia grillowa). Ostudzone mięso pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i położyć jedną tortillę. Smażyć chwilę, nie ruszając jej, aż stanie się krucha. Następnie posypać ją startym serem. Na rozpuszczającym się serze rozłożyć kurczaka wymieszanego z pomidorem. Posypać resztą sera i doprawić solą i pieprzem. Nakryć drugim plackiem tortilli. Smażyć pod przykryciem ok. minuty, po czym przełożyć quesadille na drugą stronę. Dolać odrobinę oleju po ściankach patelni. Przykryć i zostawić na 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i pokroić na 8 trójkątów. Smacznego 🙂