Indyjski dal czyli zupa z soczewicy

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, na którą przepis znalazłam u Mirabelki. Określenie “dal” (czasami można spotkać również nazwę “dhal”) wywodzi się z Indii i stosuje się je ogólnie do produktów z rodziny grochowatych, jak również do potraw z nich przyrządzonych. Sama zupa jest dość smaczna, choć zapewne nie każdemu takie smaki przypadną do gustu. Od siebie dodałam łyżkę przecieru pomidorowego, a świeżą kolendrę zamieniłam na suszoną. Jest to również dobra propozycja dla osób będących na diecie Montignaca.

Dal dodaję do akcji “Z widelcem po Azji” zorganizowaną przez Irenę i Andrzeja.


Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula (dałam dwie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju (u mnie olej)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki kurkumy (dałam prawie całą płaską łyżeczkę)
  • posiekana świeża kolendra (dałam suszoną kolendrę)
  • od siebie dodałam łyżeczkę przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju lub maśle. Dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, garam masalę, pieprz cayenne oraz kurkumę. Smażyć razem przez chwilę, cały czas mieszając. Dodać opłukaną na sitku czerwoną soczewicę. Zalać wszystko bulionem i gotować, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 30-35 minut). W połowie gotowania dodać sparzonego pomidora, bez skórki i pestek, pokrojonego w kostkę oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać kolendrą. Smacznego 🙂