Kurczak w ziołach
Smaczny sposób na przygotowanie kurczaka. Oryginalny przepis znalazłam u Wiosenki27. Ja troszkę pozmieniałam w przepisie: pominęłam margarynę oraz cały czosnek dałam do marynaty i nie podsmażałam go osobno. Wyszło bardzo aromatycznie 🙂
Składniki:
- filet z kurczaka (u mnie jeden podwójny)
- pół szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
- 2-3 ząbki czosnku (u mnie 3)
- łyżka margaryny (pominęłam)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i szybko obsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja smażyłam na oliwie z marynaty). Dusić kilka minut pod przykryciem. Smacznego:)