Kurczak w ziołach

Smaczny sposób na  przygotowanie kurczaka. Oryginalny przepis znalazłam u Wiosenki27. Ja troszkę  pozmieniałam w przepisie: pominęłam margarynę oraz cały czosnek dałam do marynaty i nie podsmażałam go osobno. Wyszło bardzo aromatycznie 🙂

Składniki:

  • filet z kurczaka (u mnie jeden podwójny)
  • pół szklanki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • 2-3 ząbki czosnku (u mnie 3)
  • łyżka margaryny (pominęłam)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i szybko  obsmażyć na rozgrzanej oliwie (ja smażyłam na oliwie z marynaty). Dusić kilka minut pod przykryciem. Smacznego:)