Pancakes z makiem i słonecznikiem

Troszkę inne pancakes, bo wytrawne, bez dodatku cukru, za to z makiem i słonecznikiem. Lekko chrupiące, idealne z łyżką dżemu lub marmolady. Dla mnie lepsze na zimno niż ciepło..ot, taki ewenement ze mnie 🙂
Przepis znaleziony u Majanki 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej lub razowej (u mnie pół na pół: szklanka mąki pszennej i szklanka mąki pszennej graham typ 1850)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • pół szklanki podsmażonych ziaren słonecznika
  • 2 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem do połączenia. Można łyżką, ciasto nie musi być gładkie.  Smażyć na minimalnie natłuszczonej patelni, z obu stron, kilka minut (najlepiej na mniejszym ogniu, zeby w środku się upiekły, ponieważ ciasto jest dość gęste). Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego 🙂