Jogurtowe placuszki z nutellą

Na obiad mamy dziś zupę, która została z wczorajszego dnia, a że nie ma jej już dużo postanowiłam dorobić do niej kilka placuszków. Poszłam do sklepu z myślą o plackach z bananami, ale jako pierwsza w oko wpadła mi nutella, więc wzięłam jeszcze duży jogurt naturalny i usmażyłam placuszki, na które przepis podawała Majanka. Robiło się je błyskawicznie. W smaku były smaczne, z wyraźnym posmakiem nutelli, choć po zjedzeniu trzech miałam dość 🙂 Zrobiłam z podwójnej porcji i otrzymałam 12 placuszków 🙂

Składniki (na około 6 placuszków):

  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki nutelli
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

W miseczce wymieszać dokładnia jogurt naturalny z  jajkiem i nutellą. Dodać makę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Smażyć  małe placuszki na rumiano z obu stron, na rozgrzanej, lekko naoliwionej patelni. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂