Kurczak z oliwkami i cytryną

Przepis na to danie znalazłam w jakiejś gazecie. Zrobiłam je już naprawdę dawno temu, ale dopiero teraz odnalazłam zdjęcia. Z tego co pamiętam, tak przygotowany kurczak smakował nam, ale nie powalił na kolana. Przepis podaję, bo może komuś się przyda 😉

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża cytryna
  • 200 ml białego wina
  • 8 kawałków kurczaka
  • 50g zielonych oliwek
  • 50g czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Cytrynę na ósemki. Mięso posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym  razem z  cebulą, kawałkami cytryny oraz czosnkiem (ząbków nie obieramy!). Całość podlać winem i piec ok. godziny w 190 stopniach. Po tym czasie dodać oliwki i piec jeszcze ok. 15 minut. Wyłączyć piekarniki, kiedy kurczak będzie miękki i złocisty. Smacznego 🙂