Kurczak z oliwkami i cytryną
Przepis na to danie znalazłam w jakiejś gazecie. Zrobiłam je już naprawdę dawno temu, ale dopiero teraz odnalazłam zdjęcia. Z tego co pamiętam, tak przygotowany kurczak smakował nam, ale nie powalił na kolana. Przepis podaję, bo może komuś się przyda 😉
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża cytryna
- 200 ml białego wina
- 8 kawałków kurczaka
- 50g zielonych oliwek
- 50g czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Cytrynę na ósemki. Mięso posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą, kawałkami cytryny oraz czosnkiem (ząbków nie obieramy!). Całość podlać winem i piec ok. godziny w 190 stopniach. Po tym czasie dodać oliwki i piec jeszcze ok. 15 minut. Wyłączyć piekarniki, kiedy kurczak będzie miękki i złocisty. Smacznego 🙂